Solenergi

Vanliga frågor och svar

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om solceller och solenergi. Tveka inte över att höra av er om ni undrar om något.

Varför ska jag skaffa solceller?

Anledningarna att skaffa solceller är många. Du gör inte bara miljön en tjänst utan det är också en investering som alltid lönar sig ekonomiskt i slutändan. Det ökar värdet på ditt hus och det genererar pengar dagligen.

Dessutom krävs inget underhåll - de sköter sig själva.

Vilka solceller är bäst?

När man letar efter de panelerna som är bäst bör man jämföra prestanda och garantier på hos olika tillverkarna. Man bör också kolla efter certifieringar så att man vet att de är testade och godkända.

Läs mer i detta blogginlägg från Solcellskollen.se

Vad är skillnaden mellan svarta och blå paneler?

Det finns två olika typer av solcellspaneler - monokristallin och polykristallin. Dessa typer skiljer sig i pris, effektivitet och utseende.

Monokristallin (svarta paneler) är effektivare till ytan dvs. att de producerar mer el men samtidigt är de lite dyrare i inköp.

Polykristallin (blå paneler) är inte lika effektiva sett till ytan men är billigare än monokristallin. Polykristallin den mest lönsamma per investerad krona.

Hur mycket kostar solceller?

Priset för en solcellsanläggning till privatperson ligger på ca 20.000kr per kW före stöd. Stödet är just nu 15% på totalkostnaden av en anläggning i form av skatteavdraget Grön teknik.

Exempel: En anläggning på 7kW kostar ca 140.000kr och efter stödet landar det på ca 119.000kr. Priset varierar såklart lite beroende på vad man väljer för typ av solceller, växelriktare, typ av tak osv.

Vad tjänar man på solceller?

Den el du producerar med solceller använder du i första hand i hushållet och det som inte används säljer du till nätägaren. Då sparar du pengar på den el du slipper köpa och dessutom tjänar pengar på den överblivna el som du säljer.

Hur miljövänligt är solel?

El som produceras av solceller är 100% miljövänligt. Däremot kan det variera en del i produktionen av panelerna när det kommer till utsläpp. Var och hur de produceras samt hur de fraktas hit spelar en stor roll på hur lång tid det tar innan solcellerna producerat så mycket förnybar el att det kompenserar upp detta.

Hur funkar solceller?

När solens strålar träffar solcellerna så bildas en elektrisk spänning i form av likström. Därifrån leder man denna ström via kablar ned till en växelriktare där likströmmen görs om till växelström som du sen kan använda i hushållet.

Hur stor solcellsanläggning behövs?

Hur stor anläggning du behöver beror på olika faktorer. Hur hög energiförbrukning du har idag spelar roll på hur mycket du bör skaffa. Om du är siktar på att bara producera till dig själv eller om du vill producera för att sälja och tjäna mer pengar. Det som oftast begränsar storleken på din anläggning är ytan där de ska monteras. Ingen anläggning är varken för liten eller för stor för att det ska vara lönt att satsa på.

Hur gör jag för att skaffa solceller?

Tar kontakt med Nixbero AB via telefon eller e-post. Ange uppgifter som gör att vi kan räkna på anläggningen (taktyp, yta, effektbehov, typ av panel).

Vi mäter på plats och kontrollerar vad elnätet verkligen klarar av för belastningar.